Sunday, 8 October 2017

Task 1-Kunci Pembuka Surah Al Fatihah

Alhamdulillah berjaya walaupun saya agak lambat bergerak untuk menyelesaikan task pertama yang telah diberikan oleh Cikgu Rabiatul Adawiyah Alhamdulillah saya dapat hayati dan menambah kefahaman saya berkenaan kunci pembuka Surah Al Muk ini iaitu Surah Al Fatihah.
Kunci ilmu adalah membaca atau bahasa Arabnya (Iqra').
Kita yang lemah lagi banyak kekurangnan ni kena iktiraf atau mengaku kelemahan diri kita baru Allah akan buka jalan dan pintu hati kita untuk memahami ayat-ayatNya.
Bila Cikgu menyenaraikan persediaan peralatan dan emosi untuk memahami Surah Al Mulk ini salah satunya adalah mengamalkan zikir. Zikirnya adalah "la hawla waala quwwata illa billah" setiap hari, dengan menjadikannya rutin 10 kali atau lebih. Inilah salah satu cara kita meminta pertolongan agar Allah permudahkan urusan kita (saya) untuk menuntut ilmu
"Sesungguhnya tiada yang maha gagah untuk memudahkan sesuatu yang susah kecuali Allah"
Surah Al Fatihah yang disebut Ummul Kitab merumuskan keseluruhan Al Quran (113 surah). Itulah 7 ayat yang jika tidak dibaca dalam solat kita sehari-hari menjadikan solat kita tidak sah. Pengulangan Surah Al Fatihah sebanyak 17 kali surah Al Fatihah di dalam solat kita sehari-hari pastinya punya signifikannya kepada kehidupan kita sehari-hari sebagai hamba.
Setiap satu ayat di dalam surah Al Fatihah merumuskan keseluruhan AlQuran.
1. Allah memperkenalkan namaNya yang mulia iaitu Ar-Rahman dan Ar-Rahim. Nama Allah yang paling banyak di sebut di dalam Al Quran
2. Allah menceritakan tentang kekuasaanNya. Tuhan yang menguasai sekelian Alam . Bagaimana kita memandang alam. Burung yang terbang, pokok yang tumbuh, perjalanan malam dan siang dan lain-lain.
3. Allah yang menguasai hari pembalasan iaitu akhirat. Cerita tentang akhirat adalah cerita tentang masa depan.
4. Tujuan Hidup. Allah menjadikan kita sebagai hambanya . Ada perintah-perinth tuhan yang kita kena patuh dan sebagai hamba kita juga akan diuji.
5. Syariat Islam. Ada panduan di dalam AlQuran bagaimana menjalani kehidupan sebagai hamba Allah di muka bumi. Antaranya berkenaan berjual beli, nikah kahwin dan sebagainya
6. Kisah-kisah orang beriman di dalam Al Quran seperti kisah nabi-nabi . Kisah Luqman, Kisah Zulkarnain.
7. Kisah-kisah orang jahat seperti kisah Qarun, Namrud dan seagainya
Kupasan dan huraian lanjut berkenaan Surah Al Fatihah ini ada saya sertakan linknya di bahagian komen.
Membaca sahaja Surah Al Fatihah tanpa memahami dan mendalami setiap bait ayat yang kita baca berulang-ulang, terutamanya didalam solat satu kerugian.
Apa implikasi dari bacaan-bacaan tersebut bagi kehidupan sehari-hari kita tidak mampu kita ungkai.
Inilah kunci pembuka atau miftah iaitu kunci pembuka untuk menggali khazanah AlQuran.
Bagaimana mahu menghayati dan menghargai Al Quran. Hayatilah dulu surah pembuka ini.
InshaAllah ada jalannya Allah mudahlan. InshaAllah

Karies gigi

Dari malam semalam saya dah rasa tak berapa sihat, batuk-batuk. Memandangkan hanya hari Khamis sahaja suami cuti, saya gagahkan diri jugak ...